WTCB

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

 

 

 

 

De bouwsector moet zich vandaag - meer nog dan vroeger – snel ontwikkelen om te voldoen aan de huidige en toekomstige uitdagingen. Aannemers moeten voortdurend innoveren, op zoek gaan naar nieuwe materialen en hun werkwijze aanpassen aan allerlei nieuwigheden.

Brussel heeft, door haar grootstedelijke context en uitdagingen, specifieke behoeften in de bouwsector. Het WTCB ondersteunt bedrijven in de bouwsector en begeleidt hen in hun innovatieproces. Dat doet het centrum via drie basismissies: wetenschappelijk onderzoek, innovatie en ontwikkeling, steun en advies.


Technologische en strategische dienstverlening van Brusselse ondernemingen

De technologische dienstverlening “Duurzaam bouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest” verhoogt het competentie- en kennisniveau van de Brusselse bouwsector door vernieuwende praktijken en technologieën in duurzaam bouwen te stimuleren. De huidige kernthema’s  zijn energie en gebouwen, akoestisch comfort, duurzaam materiaalgebruik, renovatie en onderhoud en toegankelijkheid van gebouwen. Recent werd ook het thema houtbouw en duurzame daken toegevoegd.

Eerst bestond de missie van deze technologische dienstverlening enkel uit advies, maar al snel werden de technische thema's uitgebreid en werden er twee aanvullende formules van diensten aan het aanbod toegevoegd: "« Technology watch", met een focus op nieuwe technologieën, en « Innovative prospection », gericht op marktopportuniteiten.


Financiering van Innoviris

Innoviris financiert 80 % van het begeleidingsbudget van het WTCB en een hoog gekwalificeerd team van 3,5 VTE.

In 2012 werd het WTCB gefinancierd met een bedrag van  €593k, i.e. 80% van het budget voor een periode van twee jaar, tot september 2014.


Andere acties van het WTCB

 

Strategisch platform « Brussels Retrofit XL »


Sinds 2012, in overeenstemming met de acties binnen de Alliantie Werkgelegenheid-Leefmilieu in ecoconstructie, is het WTCB coördinator van het platform "Brussels Retrofit XL". Dit platform realiseert de technologische transfer tussen de Brusselse ondernemingen en onderzoekscentra.

Het platform "Brussels Retrofit XL" wordt door Innoviris ondersteund met een bedrag van 4,17 miljoen euro. Het platform groepeert 11 onderzoeksprojecten van 13 Brusselse onderzoeksgroepen afkomstig uit universiteiten en onderzoekscentra. 

 

Brussels Greenbizz

Het WTCB coördineert de platformen en de onderzoeksprojecten voor ‘LCA en renovatie’, ‘prefab-renovatie’ en ‘duurzaamheid van externe isolatiesystemen’

Samen met Impulse, Leefmilieu Brussel en Citydev, ontwikkelt het WTCB de eco-incubator “Brussels Greenbizz”

 

Brussels Sustainable Research Platform

Het Brussels Research Platform wil helpen om ondernemingen te koppelen aan onderzoeksinstellingen en de samenwerking tussen onderzoekers en de privésector vergemakkelijken.

Daarom kunt u op dit Platform informatie vinden over de Brusselse onderzoekseenheden:

  • hun competenties (op welke onderwerpen voeren ze onderzoek)

  • de diensten die ze aanbieden aan bedrijven

  • hun belangrijkste onderzoeksprojecten

Daarnaast kunt u op dit Platform in contact komen met de onderzoekers.

Het Brussels Research Platform wordt gecoordineerd door Innoviris en het WTCB, en is tot stand gekomen binnen de Alliantie Werk-Leefmilieu met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Meer weten?

Wenst u meer informatie over de activiteiten van het WTCB? Ga dan naar de website van het WTCB.