Rise-editie 2016

NVISO, LEX.BE & COMMUNITHINGS, de drie laureaten van de Rise-prijs ontvangen samen 1 500 000 euro

De drie nieuwe laureaten van onze Rise – Innovative Starters prijs zijn bekend. Dit jaar hebben NVISO, LEX.BE en Communithings alle stemmen binnengehaald. De drie Brusselse start-ups komen uit drie verschillende sectoren (Cybersecurity, juridische wereld en Internet of Things) en ontvangen elk ongeveer €500.000 om hun Strategisch Innovatieplan uit te voeren. De prijs werd uitgereikt door Fadila Laanan, Brussels Staatssecretaris voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Zes jaar geleden organiseerde Innoviris, het Brussels Instituut voor Onderzoek en Innovatie, voor het eerst een projectoproep voor het Rise – Innovative Starters programma. De prijs zet de beste jonge technologische ondernemingen van het jaar in de kijker. Een bedrijf starten is een grote uitdaging, niet in het minst als het om technologische projecten gaat. Hoge kosten voor onderzoek, ontwikkeling en operationalisering, plus een commercialisatie die vaak een hele tijd op zich laat wachten: het zijn hindernissen die de groei van jonge beloftevolle ondernemingen al te vaak in de kiem smoren. Daarom selecteert Innoviris elk jaar drie Brusselse ondernemingen om hen niet alleen financiële steun, maar ook haar expertise aan te bieden.

François Billen, verantwoordelijke van het Rise-programma bij Innoviris is fier op de weg die het programma de afgelopen zes jaar heeft afgelegd: “de hoge kwaliteit van het werk van onze jonge Brusselse technologische ondernemers, hun strategische visie, hun aanpassingsvermogen en hun reactiviteit tonen aan dat Rise meer is dan een prijs die ongetwijfeld zeer aantrekkelijk is door de geldsom die ermee gepaard gaat. Rise is vooral een fantastische hefboom en een detector van talent. De verrijkende ervaring van de ondernemers en die van de experten in onze selectiejury’s is meer dan ooit cruciaal en nuttig voor al het jong Brussels ondernemend talent.” Als bron voor werkgelegenheid en groeimotor voor jonge start-ups komt de Rise-prijs tegemoet aan een grote uitdaging: innovatie ondersteunen en de Brusselse economie op een gunstige manier beïnvloeden. “We zijn ook trots om te zien dat de mogelijkheden van onze jonge innovatieve ondernemingen erkend wordt door het Belgische professionele milieu. Onze vorige laureaten hebben immers al verschillende prestigieuze onderscheidingen gekregen,” zegt François Billen, verantwoordelijke van het Rise-programma bij Innoviris.

RISE IN CIJFERS - DE 6 AFGELOPEN JAREN

61 KANDIDATEN - 15 LAUREATEN
6,3 MILJOEN EURO TOEGEKENDE SUBSIDIES
(VOOR EEN ALGEMENE OMZET VAN BIJNA 30 MILJON EURO VERDEELD ONDER DE VERSCHILLENDE LAUREATEN)
TOTAAL PERSONEELSBESTAND VAN BIJNA 400 PERSONEN VERDEELD ONDER DE LAUREAAT-ONDERNEMINGEN)

 

“Met haar nieuwe innovatiestrategie vervolledigt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het gamma financiële instrumenten om alle stappen in het innovatieproces te dekken. “Een mechanisme in de vorm van startkapitaal of preseed-funding zal binnenkort van start gaan dankzij een budget van 4 miljoen euro en de nauwe samenwerking tussen Innoviris en Brustart. Dit budget zal een moeilijke stap financieren in het leven van elke onderneming. De samenwerking tussen Innoviris en Brustart vult de leemte tussen de gesubsidieerde innovatieprojecten en de eerste kapitaalronde van ondernemingen”, zegt Fadila Laanan, Brussels Staatssecretaris voor Wetenschappelijk Onderzoek. 

Wie zijn onze nieuwe laureaten ?

Hoewel onze nieuwe laureaten actief zijn in verschillende sectoren hebben ze één punt gemeenschappelijk: ze zijn gesitueerd en groot geworden in een Brusselse incubator. Deze werkruimtes zijn vandaag echte hefbomen voor jonge beloftevolle ondernemingen.

NVISO is een consultancybedrijf dat zich richt op cybersecurity in de overheid, de financiële en de technologische industrie. Het bedrijf biedt drie kerndiensten aan: cyberstrategie, cyber resilience, bewustwording & opleidingen. Kurt Ceuppens, CEO:  “NVISO is klaar voor de volgende stap. Het Rise programma is een schitterende kans en zal ons helpen onze innovatiestrategie voor de komende drie jaar uit te werken. Cybersecurity is een domein dat voortdurend evolueert. Dankzij ons strategisch innovatieplan kunnen we blijven investeren in een innovatieve dienst die bedrijven helpt om cyberaanvallen te detecteren, te voorkomen en er op de beste manier op te reageren. We zijn ervan overtuigd dat innovatie de motor is van ons bedrijf!”

CommuniThings is een speler in het Smart City domein met een sterke focus op mobiliteit. Het bedrijf creëert diensten voor verschillende stedelijke actoren en maakt daarvoor gebruik van de technologie achter connected devices (Internet of Things). “De Rise prijs zal ervoor zorgen dat we een grote speler zullen worden op het vlak van predictive analytics voor parkeergelegenheid in de stad. Deze innovatie zal onze aanwezigheid doen toenemen van 10 steden vandaag tot meer dan 100 steden binnen drie jaar. Tijdens de uitvoering van ons strategisch plan zullen we drie nieuwe personen aanwerven en op die manier ons team in Brussel uitbreiden tot negen medewerkers. Dankzij ons plan, zullen we ons aanbod van innovatieve Smart City oplossingen kunnen versterken en nieuwe businessmodellen kunnen uitbouwen door data te delen met externe partijen, zoals o.a. uit de auto-industrie en de logistiek,” benadrukt Etay Oren, CEO van CommuniThings.

LEX.BE is een Google voor juridische informatie, een platform voor juridische professionals om gemakkelijk relevante juridische informatie te vinden, efficiënter te werken met moderne hulpmiddelen en nieuwe verkoopkanalen aan te boren. Met de opkomst van artificiële intelligentie staat de juridische wereld op een belangrijk keerpunt. Lex.be staat klaar om deze opportuniteit te omarmen en de digitale overgang van het traditionele juridische landschap naar de "LegalTech Era" te begeleiden. “Door onze expertise in Brussel samen te brengen, helpen we de regio uit te groeien tot een Europees kenniscentrum voor artificiële intelligentie en machine learning,” zegt Erik De Herdt, CEO van Lex.be. “Dankzij Rise kunnen we onze zoekmachine uitbouwen tot een volwaardige oplossing die iedereen op laagdrempelige wijze toegang geeft tot juridische informatie: Lex.be helpt zowel juridische professionals om sneller en beter in te spelen op nieuwe marktbehoeften als rechtzoekenden om een antwoord bieden op complexe juridische vragen.”

 

Eén evenement, twee doelen

Ons Rise evenement wordt georganiseerd op dinsdag 24 januari vanaf 18 uur. Om de aanwezige jonge ondernemers zo veel mogelijk nuttige tips mee te geven, heeft Innoviris besloten een expertenpanel samen te stellen. Onze laureaten van 2013, - Real Impact Analytics, Domobios en The Biotech Quality Group -, zullen hun ervaringen als ondernemers delen. Ook de voormalige leden van de selectiejury’s van de Rise-projectoproep zullen deelnemen aan dit panelgesprek. Wil je erbij zijn? Neem contact met ons op! Ook in 2017 zal Innoviris een nieuwe editie van de Rise – Innovative Starters prijs uitschrijven. De projectoproep zal in mei worden opengesteld.