Clusters

Clusters

logo eureka clustersDe EUREKA clusters zijn initiatieven die gelanceerd worden door een groep van ondernemingen rond thema's die strategisch belangrijk zijn voor deze groep, voor de Europese industrie en het Europese concurrentievermogen. De projecten worden opgezet door deze ondernemingen in samenwerking met het EUREKA-secretariaat en vertegenwoordigers van de lidstaten. Hun activiteiten zijn gebaseerd op een strategisch document (roadmap, witboek, ...) met een visie op de sector op lange termijn. 

Jaarlijks worden er projectoproepen gelanceerd die open staan voor alle actoren van de OOI-sector. Met deze projectoproepen moedigen de clusters alle actoren aan om projecten op te starten die aansluiten bij bovengenoemde doelstellingen. KMO's vertegenwoordigen vandaag meer dan 30% van de deelnemers van projecten binnen deze cluster. Hun bijdrage zorgt er niet alleen voor dat ze hun eigen innovatievermogen ontwikkelen, maar opent eveneens deuren naar een netwerk van actoren in hun activiteitendomein. Ook universiteiten en onderzoeksinstellingen zijn welkom in deze programma's. 

De gelabelde projecten zijn gericht op de ontwikkeling en commerciële exploitatie van nieuwe technologieën. 

Wil je meer informatie over de clusters? Klik dan hier.

Lijst van de clusters


ICT

ITEA 3  (Software-Intensive Systems and Services sector)

EURIPIDES² (Integrated smart systems based on microtechnology)

PENTA (Nanotechnologies)


Energie

EUROGIA 2020 (Green energy technologies: Fuelling Europe's Response to the Global Energy Challenge)


Communicatie

Celtic Plus (Communication of the future: broadband infrastructure, broadband services, optical networks, security and mobile services)


Metallurgie  

Metallurgy Europe