ICON onderzoeksprogramma

ICON is een programma van het Vlaamse digitale onderzoekscentrum waarbij academici samenwerken met verschillende bedrijven binnen “Interdisciplinaire Coöperatieve ONderzoeksprojecten” om toekomstgerichte uitdagingen in ICT aan te gaan. Door de samenwerking tussen Imec en Innoviris, is het voor Brusselse bedrijven veel gemakkelijker om O&O financiering van Innoviris te verkrijgen voor hun deelname aan ICON-projecten.

Samenwerking tussen Innoviris en Imec binnen het ICON onderzoeksprogramma

Imec is een toonaangevend onderzoeks- en innovatiecentrum op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie. De combinatie van microchiptechnologie en software- en ICT-expertise maakt Imec uniek. Imec beschikt over een unieke infrastructuur en een lokaal en internationaal ecosysteem van partners in diverse sectoren. Samen werken ze aan baanbrekende innovatie in toepassingsdomeinen zoals gezondheidszorg, slimme steden en mobiliteit, logistiek en Industrie 4.0 en energie.

Imec is een partner van bedrijven, start-ups en universiteiten, en brengt bijna 3.500 topwetenschappers uit meer dan 70 landen samen. Imec heeft zijn hoofdzetel in Leuven en R&D-groepen die verspreid zijn over een aantal Vlaamse universiteiten, in Nederland, Taiwan, de VS, China, en kantoren in India en Japan.

het ICON-onderzoeksprogramma

ICONJaarlijks trekt Imec 14 miljoen euro uit voor onderzoek via ICON-projecten. De projecten zijn vraaggedreven, spelen kort op de bal en betrekken zowel wetenschappers als industriepartners. ICON-projecten lopen meestal over twee jaar, maar spelen vlot in op de snel veranderende behoeften van de digitale markt. ICON-partners nemen aan het onderzoek deel om de projectresultaten nadien in hun producten of diensten te integreren. 

Partners in een ICON-project staan in voor de financiering van hun eigen projectkosten. In 2009 werd de ICON-aanvraagprocedure verbonden aan de VLAIO O&O-procedure. Sindsdien hebben Vlaamse bedrijven eenvoudig toegang tot IWT-steun voor ICON-projecten. Met één aanvraagdossier gebeurt zowel de consortiumaanvraag voor het ICON-voorstel als de aanvraag voor individuele bedrijfssteun.

Sinds 2014 kunnen Brusselse bedrijven die willen participeren binnen een ICON-project binnen eenzelfde ICON-aanvraagdossier ook O&O bedrijfssteun aanvragen bij Innoviris.

Waarom neemt Innoviris deel aan dit programma ? 

BrusselHet ICON-programma focust onder andere op software-ontwikkeling en media. Binnen deze twee sectoren speelt Brussel een belangrijke rol omdat er veel software-en mediabedrijven gevestigd zijn. 

Door de samenwerking tussen Imec en Innoviris, is het voor Brusselse bedrijven veel gemakkelijker om O&O steun van Innoviris te verkrijgen voor hun deelname aan ICON-projecten.

Daardoor kunnen de industriepartners binnen een ICON-project uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest eveneens genieten van de samenwerking met Imec-onderzoekers en de contacten met het ecosysteem.

De ICON-projectoproep

In 2018 worden er twee ICON projectoproepen georganiseerd.

Ben je geïnteresseerd?

Klik dan hier

 

Meer informatie nodig ? 

Voor meer informatie kan je terecht op de website van Imec of bij de wetenschappelijk adviseur van Innoviris die verantwoordelijk is voor deze samenwerking.

 

Je contactpersoon bij Innoviris

** IMAGE DESCRIPTION **

Stijn Maas

Scientific Advisor

Industrial Research and Innovation Team

Tel. +32 2 600 50 67
smaas@innoviris.brussels